Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
Корги Ден за Ден 3.
 Породни характеристики на уелското корги

След като сте видели няколко екземпляра, нямате голям шанс за погрешна идентификация. Коргито е дълго куче - по-дълго, отколкото високо - със силни, много отличителни уши (като някаква радарна антена) и черти на лицето като на лисица.
Pembroke
Те са малки кучета, но в това малко и компактно тяло има силна личност и изключителна интелигентност. Коргитата са много интелигентни и не се притесняват да го подчертаят. Те са страхотни спътници, много лесни за транспортиране при различни пътувания, защото не заемат много място в колата.

Pembroke или Cardigan
Корги изглежда като корги, независимо дали е много популярното уелско корги пемброк или по-здравото уелско корги кардиганрол. Те имат почти повече общи физически характеристики, отколкото разлики, но обикновено можете да разберете кой тип корги гледате по цвета на козината им и други характерни за породата черти.
Въпреки малкия си размер, коргито се счита за средно голямо, тъй като е силно и доста дълго в тялото си. Обикновено са високи 25-30 см и тежат 10-16 кг. Когато погледнете корги, имате усещането, че краката им са непропорционално къси в сравнение с останалата част от тялото им. Силното тяло е покрито с хубава, къса козина в различни цветове: червена, трицветна, черно-бяла, тигрова, синя (блу-мерл). Има и изключително рядка версия с дълга козина (Fluffy).

Коргитата имат две много отличителни характеристики освен техния размер и цвят на козината: техните големи, обърнати нагоре уши и техните лица на лисица. Коргитата имат изключително добър слух с тези уши (което е една от причините да са прословути „лаещи“). Кученцата корги изглеждат така, сякаш имат само уши. Симпатичното лисиче лице изглежда винаги усмихнато, което е още една причина, поради която коргито е толкова популярна порода кучета - и двете версии са винаги щастливи и усмихнати. И наистина са!
Pembroke и Cardigan се различават повече по своите характери, отколкото по външния си вид. Те обаче имат някои общи черти.
Те са изключително интелигентни и могат да бъдат фантастични спътници, ако сме последователни и ги обучаваме правилно. Учат се изключително бързо и разбират всичко. Това е и причината за тяхната популярност и дори тези, които никога не са имали куче, могат да се насладят на тази специална порода. По време на обучението коргито изключително бързо разбира какво се очаква от него, но това също означава, че също толкова бързо разбира как да наруши правилата. Ако не внимавате, скоро вие ще бъдете обучаваният от коргито.
Една от характеристиките, които споделят с другите малки до средни породи кучета е, че лаят. Много лаят! Това е най-големият недостатък на породата. С големите си уши, пълни със сензори, звукови сензори, те чуват всичко и почти веднага предупреждават всички за това, което чуват. Поради тази причина обучението за социализация е много важно за Corgi. Това обучение предотвратява безпокойството на кучето от какъвто и да е звук.
Те са много енергични кучета, което означава, че се нуждаят от няколко дълги разходки на ден или наличието на голяма градина, където могат да тичат свободно, е единственият начин да сте сигурни, че няма да нанесат щети.
Те са работни кучета, което означава, че имат характеристики, за които трябва да внимавате, като например скокове. Обичат да скачат от леглото, върху хора, огради, стълби, вода/море и т.н. Коргито е прекрасно семейно куче, разбира се добре с всички, дори с малки деца или по-възрастни хора.
Подобно на други умни работни кучета, те са склонни към индивидуализъм и имат силна воля - която граничи с противоречие. Въпреки че тази черта е чудесна за пастирски кучета или кучета пазачи, вие определено искате да я избегнете при куче-компаньон, което е мястото, където отново идва обучението за подобряване на поведението.
Все пак те са индивидуалисти, но не обичат да остават дълго сами. Ако са сами вкъщи цял ден, между 8 и 10 часа на работен ден, те са склонни да станат неспокойни и тревожни и да започнат да разрушават къщата. Обучението може да коригира това поведение (или отворена метална клетка), но е най-добре да не ги оставяте сами за дълги периоди от време. Ако няма друг вариант, партньорът за игра - друго куче - би помогнал много за ситуацията.

Това е Pembroke
Двете версии на Corgi са много сходни на външен вид. Можете да разберете, че виждате пембрук, като разгледате някои от специфичните му характеристики за породата.

Ще видите ушите на Pembroke с триъгълна форма, като краищата изглеждат по-заострени. Този аспект подчертава по-острия й нос и акцентира върху особено очарователната й мутра.
Опашката на пемброк обикновено е много къса (1-2 прешлена), но може да бъде и дълга, като в този случай краят на опашката виси до земята. Те обикновено носят дългите си опашки, прибрани назад на гърба си, когато са развълнувани; или понижени, ако нещо привлече вниманието им. Ако видите корги без опашка, това е пембрук.
Въпреки че цветът на козината е по-малко важен от формата на ушите и опашката, козината на Pembroke винаги има червена нотка. Pembroke има само два цветови варианта: червен и трицветен. Има Pembrokes, които изглеждат предимно черно-бели, но ако се вгледате внимателно, винаги ще намерите червено, особено по лицето. Pembroke имат по-малко бяло по бузите от Cardigan.
Pembroke обикновено е малко по-къс, но това няма да помогне много, освен ако нямате и двете версии пред вас. Като цяло трябва да разчитате на други физически характеристики, за да различите един вариант от друг.
Пембрук е по-дружелюбен и общителен - любимата порода на кралицата на Обединеното кралство - и лесно се адаптира към различни обстоятелства. Когато е изправен пред предизвикателство, Pembroke вероятно ще се адаптира към ситуацията или, както обикновено, ще промени правилата. Освен това има по-високо енергийно ниво от Cardigan, така че е по-добър избор за активни хора, за дълги разходки, походи или приключения.
Пембрук е по-популярната от двете породи поради техния съблазнителен характер.
За тези, които се нуждаят от постоянен, неизчерпаем спътник, който винаги е готов да лудува, Pembroke е идеалният избор.

Това е Cardigan
Можем да кажем, че Cardigan е по-сериозната от двете версии. Обикновено са по-спокойни и обичат стабилността, не обичат промените. Те може да не са толкова популярни като роднините си, но са толкова по-мили.

Ушите на Кардиган имат заоблени краища, сякаш има две големи радарни антени на главата си. Ушите им са по-дълги, което е особено забележимо, когато кучето ги върти, за да чуе звуците на околната среда.
Ако видите корги с опашка с нормална дължина или дори по-дълга, най-вероятно това е Cardigan. Дългата, движеща се опашка е характерна за Cardigan.
Когато се фокусирате върху ушите и опашката, можете да оцените и козината. Cardigan е по-цветната от двете породи, с много бяло по лицето и тялото. Тя може да бъде практически всякакъв цвят, може да бъде черно-бяла, червена, тигрова, синьо-мерле (blue-merle), но вариантът на трицветния цвят не е разрешен за Cardigan. Ако коргито е с тигрови ивици или синьо, то трябва да е Cardigan. Ако е черно-бяло, много вероятно е Cardigan, но за по-сигурно проверете за червени петна по лицето, главата и краката. Вариантът на цвета, открит както при Cardigan, така и при Pembroke, е червен. Ако искате да знаете коя версия е, трябва да проверите ушите и опашката, но дори и тогава е трудно да се каже.
Cardigan е по-висока от Pembroke и също много по-мускулеста.

Cardigan е по-спокойна от двете версии и иска да остане такава. Той се приспособява по-трудно, но обича рутината, стига да не включва непознати. Те са много подозрителни и сдържани към непознати, склонни са да бъдат агресивни към други домашни любимци, особено към мъжки към други мъжки. Предпочитат спокойствието и ежедневните разходки, поради което са перфектни кучета, отглеждани в апартаменти. Те са по-малко склонни да имат твърде много енергия и да рушат мебели, ако не ги извеждате на разходка.

Въпреки че обобщаването на личността на породите корги може наистина да е вярно, всички корги са различни. Жилетката може да бъде също толкова авантюристична и дружелюбна, колкото Pembroke или много уравновесен Pembroke, който обича тихите вечери у дома. Тяхната личност е до голяма степен свързана с генетичната им линия и образование. Те със сигурност не трябва да се пренебрегват, защото основните им черти на личността са много универсални, което прави Corgi много популярна порода. Много хора не знаят, че има две различни породи: уелско корги пемброк и уелско корги кардиган.
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins