Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
Едно здраво корги 3.
I. Очи и зрение

  
5. Адаптация към слаба светлина

Сега ще се запознаем със завладяващата тема за адаптацията към слаба светлина. Уелският корги, подобно на много други нощни и сумракови животни, са развили изумителни визуални способности, които им позволяват да се движат и възприемат своето околие дори в условия на ниска осветеност. Ще се върви в детайли по различните механизми зад способността на коргито да вижда в тъмното, включително наличието на тапетум лусидум - отразителен слой в техните очи, и как очите им се приспособяват към промените в нивата на осветеността.

Еволюция на нощното зрение при кучетата
Кучетата са потомци на вълците, които главно ловуваха през нощта. Поради това те са наследили и развили адаптации, които им позволяват да се отличават в условия на слаба светлина. Една от ключовите еволюционни характеристики, отговорни за техните изключителни нощни способности, е тапетум лусидум.

Тапетум Лусидум: Подобряване на нощното зрение
Тапетумът лусидум е специализиран слой тъкан, намиращ се зад сетивната обвивка на очите на коргито. Този слой действа като огледало, отразявайки светлината обратно през сетивната обвивка, за да подобри чувствителността на фоторецепторните клетки, наречени стълбове. Въпреки че и хората също имат тапетум лусидум, той не е толкова развит и ефективен, колкото този, който се намира при кучетата.
Тапетумът лусидум изпълнява няколко важни функции във визуалната система на коргито. Първо, той подобрява ефективността на улавяне на светлина, като отразява всички неабсорбирани лъчи обратно на сетивната обвивка, което дава на фоторецепторните клетки втори шанс да ги засекат. Тази допълнителна стимулация на стълбовете значително подобрява способността на кучето да усети дори най-слабите източници на светлина.
Освен това, тапетумът лусидум допринася за явлението, наречено "очна светлина". Когато светлината влиза в очите на кучето в слаби условия, тя минава през лещата и ударя тапетум лусидум. Светлината след това се отразява обратно, създавайки впечатлението за светене или блясък. Тази "очна светлина" е това, което позволява на кучетата да бъдат лесно забелязани в тъмното, тъй като очите им изглеждат като че ли се „запалват“, когато са осветени от източник на светлина, като фенерче или фарове на автомобил.

Приспособяване към промените в нивата на осветеност
Коргитата разполагат с изумителни способности за адаптиране към промените в нивата на осветеност. Те разполагат с по-голям брой стълбовидни клетки в сравнение с хората, които са изключително чувствителни към ниски нива на светлина. Този изобилие от стълбовидни клетки позволява на кучетата да засичат дори най-слабите вариации в интензитета на светлината. Когато преминават от ярки към тъмни среди, очите на коргитата преминават през процес, наречен тъмновидение. При тъмновидение зениците се разширяват, позволявайки по-голямо количество светлина да влезе в очите. Освен това стълбовидните клетки на сетивната обвивка стават по-активни, оптимизирайки чувствителността им към ниски нива на светлина. Тази настройка отнема няколко минути, за да достигне своя пълна ефективност, по време на което визуалната острота на коргито постепенно се подобрява в тъмното.
Обратно, когато преминават от тъмни към ярки среди, коргитата преживяват процес, наречен светловидение. Зениците се стесняват, за да намалят количеството светлина, което влиза в очите, предотвратявайки прекомерната яркост. Чепците, които са отговорни за цветовото зрение и визуалната острота при по-силна светлина, стават по-доминантни, гарантирайки оптимална визуална производителност в добре осветени среди.
Кучетата са развили впечатляващи адаптации, за да се справят с условията на слаба светлина. Присъствието на тапетум лусидум, заедно със способността им да приспособяват очите си към промените в нивата на светлината, им предоставя усъвършенствани способности за нощно зрение. Тези адаптации не само позволяват на кучетата да се движат и ловят в тъмното, но ги правят идеални компаньони за различни задачи, като операции за търсене и спасяване или за помощ на хора със зрителни проблеми.

Разбирането как са се адаптирали очите на кучетата, за да виждат в слаба светлина, ни дава по-дълбоко уважение към чудесата на еволюцията и разнообразните начини, по които животните взаимодействат с околната среда. Чрез изучаване и ценене на уникалните визуални способности на нашите кучешки приятели можем да продължим да поддържаме връзката си с тях и да гарантираме техните благополучие както през деня, така и през нощта.


6. Разбиране на Детекция на Движение

В животинското царство кучетата, особено коргите, дълго време са били известни с изключителните си чувствителни способности. Един от най-интригуващите аспекти от чувствителния репертоар на кучетата е техните забележителни способности за детекция и реакция на движение. Ще се запознаем със завладяващия свят на способностите за детекция на движение на коргите, като изследваме основните механизми и подчертаваме разнообразните приложения на тази уникална способност.

Изключителната способност на коргите
Коргите притежават изключителен талант за усещане на движение, позволяващо им да реагират бързо на околната среда. Без значение дали става дума за катерене на катеричка из двора или летене на топка през въздуха, острото усещане за движение на коргите им позволява да проследяват и реагират на тези стимули с изумителна прецизност. Тази способност е закоренявана в тяхната еволюционна история като хищници и техните проникновени чувства към околната среда.

Специализирани клетки в сетивния слой на ретината
Ключът към умението на коргите за детекция на движение се крие в тяхната ретина - светлочувствителният слой на глаза. В ретината се намират специализирани клетки, наречени „ганглионни клетки“, които играят ключова роля в детекцията на движение. Тези ганглионни клетки са особено чувствителни към промени във визуалното поле, което им позволява да уловят дори най-фините движения.

Когато светлината влиза в окото на коргите, тя минава през роговицата и лещата, стигайки до ретината. Ретината съдържа фоторецепторни клетки, наречени стъбла и чепчета, които преобразуват светлината в електрически сигнали. Тези сигнали се предават на ганглионните клетки, които са отговорни за предаването на визуална информация към мозъка.
Ганглионните клетки са разделени на различни типове, включително „ON“ и „OFF“ клетки. „ON“ клетките реагират на увеличение на интензивността на светлината, докато „OFF“ клетките реагират на намаление. Тази разграничаваща способност позволява на коргите да детектират движещи се обекти и промени в околната среда ефективно.

Използване на уменията за детекция на движение
Способностите за детекция на движение на коргите се прилагат в различни задачи, което показва тяхната стойност извън простата любопитственост. Ето няколко примера:

Лов и проследяване
Ловните инстинкти, дълбоко вкоренени в много породи кучета, се основават тежко на техните умения за детекция на движение. Кучетата могат точно да проследяват движенията на плясъка, било то заек, преминаващ през полето, или птица, летяща през въздуха. Като внимателно наблюдават движението на своята плясък, кучетата могат да планират и изпълнят точни маневри, за да уловят своята плясък.

Търсене и спасяване
В мисиите за търсене и спасяване, коргите с изключителни умения за детекция на движение играят важна роля. Тези кучета могат бързо да сканират околната среда за всякакви знаци на движение, помагайки на спасителите да намерят изчезнали лица. Било то човек, затрупан под развалини или изгубен в обширна дивотина, способността за детекция на движение на коргите може значително да повиши шансовете за успешна спасителна операция.

Кучешки спортове и обучение
Детекцията на движение също е ценна в кучешките спортове и обучителни дейности. В състезанията по ловкост, коргите се движат по препятствия, пълни с движещи се елементи като скокове, тунели и вижла. Като детектират и проследяват тези динамични компоненти, тези кучета могат да предвидят и коригират движенията си, като така подобряват своите представяния.

В обучителни сценарии коргите често разчитат на визуални знаци, предоставени от треньорите. Като бързо откриват дори най-слабите движения на ръката или тялото на треньора, коргите могат да реагират на командите точно, което подпомага ефективните учебни сесии.

Охрана и охрана
Коргите отдавна се използват като спътници и защитници, защото разполагат с изключителни умения за детекция на движение. Тяхната остра осведоменост за промени в околната среда ги прави отлични охранители. Като усещат дори най-малките движения, коргите могат да предупредят собствениците си за потенциални нарушители или необичайни дейности, предоставяйки допълнително ниво на сигурност.

Изключителните умения за детекция на движение на коргите са доказателство за техните финно настроени сетива и еволюционни адаптации. Чрез специализирани клетки в техните ретини и способността им да детектират дори най-фините промени във визуалното поле, коргите се отличават в проследяването и реагирането на движение. От лов и мисии за търсене и спасяване до кучешки спортове и охранителни задачи, тези способности за детекция на движение се прилагат в различни практически контексти. Разбирането на способностите на кучетата за детекция на движение не само увеличава нашето уважение към техните уникални чувствителни способности, но и отваря врати за използването на техните умения в различни хуманни усилия. Като приемем и използваме техните изключителни умения, можем да допълнително подобрим нашите взаимоотношения с тези изумителни животни.

©J.Z - 2023
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins