Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
A Corgi: Nap mint Nap 3.

A Welsh Corgi fajtajellemzői


Ha egyszer láttál néhány példányt, nagy esélyed nincs a hibás azonosításra. A Corgi egy hosszú kutya – hosszabb, mint magasabb - erős, nagyon jellegzetes fülekkel (mint valami radar antennák) és a rókához hasonló arcvonásokkal.
Corgi kutya
Kis testű kutyák, de ebben a kis és kompakt testben erős személyiség és kiemelkedő intelligencia van. A Corgik nagyon intelligensek és nem haboznak, hogy ezt kihangsúlyozzák. Nagyszerű társak, nagyon könnyen szállíthatók különböző utazásokra, mert nem foglalnak sok helyet az autóban.

Pembroke vagy Cardigan?
Egy Corgi úgy néz ki, mint egy Corgi, függetlenül attól, hogy a nagyon népszerű Welsh Corgi Pembroke, vagy a masszívabb Welsh Corgi Cardigan. Szinte több közös fizikai jellemzőjük van, mint a különbség, de általában megtippelheted, hogy melyik típusú Corgit látod magad elött, a bundája színéből és más, a fajtára jellemző jegyekből.
Annak ellenére, hogy kicsi a mérete, a Corgi közepes méretűnek számít, mert erős és elég hosszú a testében. Általában 25-30 cm magasak és 10-16 kg testsúlyúak. Amikor egy Corgira nézel, az érzésed az, hogy a lábaik aránytalanul nőttek a test többi részéhez hasonlítva. Az erős testet szép, rövid szőrzet borítja különböző színekben: vörös, trikolor, fekete-fehér, tigriscsíkos, kék (blue-merle). Van olyan rendkívül ritka változat is, amelynek hosszú a szőrzete (Fluffy).
Corgi tenyesztoA Corgiknak két nagyon jellegzetes jellemzőjük van a méretükön és a szőrzet színén kívül: nagyméretű, felfelé álló füleik és a róka arcuk. A Corgik kivételesen jó hallással rendelkeznek ezekkel a füleikkel (ez az egyik oka annak, hogy ők hírhedt "ugatók"). A Corgi kölykök úgy néznek ki, mintha csak füleik lennének. A szerethető róka arc úgy néz ki, mintha folyamatosan mosolyogna, ami másik oka annak, hogy a Corgi olyan népszerű kutyafajta - mindkét változat mindig boldog és mosolygós. És valóban azok!
A Pembroke és a Cardigan személyiségükben több különbség van, mint a megjelenésükben. Azonban van néhány közös jellemzőjük.
Rendkívül intelligensek, és amennyiben következetesek vagyunk és megfelelően tanítjuk őket, fantasztikus társunk lehet. Kivételesen gyorsan tanulnak és értenek meg mindent. Ennek is köszönhetik népszerűségüket, és még azok is élvezhetik ezt a különleges fajtát, akiknek még soha nem volt kutyájuk. Az edzések során a Corgi kivételesen gyorsan megérti, mit várunk tőle, de ez azt is jelenti, hogy ugyanolyan gyorsan kitalálja, hogyan szegjék meg a szabályokat. Ha nem figyelsz oda, hamarosan Te leszel az, akit a Corgi kiképez.
A többi kis vagy közepes kutyafajtával közös jellemzőik egyike az, hogy ugatnak. Nagyon sokat ugatnak! Ez a fajta legnagyobb hibája. Nagy füleikkel, melyek tele vannak érzékelőkkel, hangérzékelőkkel, mindent hallanak, és majdnem azonnal figyelmeztetnek mindenkit, arról, amit hallanak. Emiatt nagyon fontos a Corginak a szocializációs kiképzés. Ezzel a kiképzéssel elkerülhető, hogy a kutyát bármilyen alig észrevehető hang megzavarjon.
Nagyon energikus kutyák, ami azt jelenti, hogy naponta több hosszú sétára van szükségük, vagy egy nagy kertre, ahol szabadon futkározhatnak, ez az egyetlen módja annak, hogy biztosak lehessünk abban, hogy nem okoznak károkat.
Corgi Pembroke fotok
Munkakutyák, ami azt jelenti, hogy vannak olyan jellemzői, amelyekre figyelni kell, mint például az ugrások. Szeretnek ugrani az ágyból, emberekre, kerítésre, lépcsőkre, vízbe/tengerbe stb. A Corgi csodálatos családi kutya, mindenkivel jól megérti magát, még a kicsi gyerekekkel vagy az idősebb emberekkel is.
Mint más okos munkakutya, hajlamosak az individualizmusra és erős akaratuk van - ami az ellentmondás határán áll. Míg ez a jellemző kitűnő a pásztorkutyáknál vagy az őrkutyáknál, biztosan el akarnád kerülni egy társkutyában, itt jön be ismét a kiképzés, amely javítja a viselkedést.
Végül is ők individualisták, de nem szeretnek sokáig egyedül maradni. Ha egész nap egyedül vannak otthon, egy munkanap 8 és 10 órája között, hajlamosak nyugtalanná és aggódóvá válni, és elkezdenek rombolni a házban. A kiképzés kijavíthatja ezt a viselkedést (vagy egy felül nyitott fémketrec), de a legjobb, ha nem maradnak sokáig egyedül. Ha nincs más lehetőség, egy játékpartner - egy másik kutya - nagyon sokat segítene a helyzeten.

Ez egy Pembroke
A két Corgi változat külsőleg nagyon hasonlít egymásra. Azt mondhatod, hogy egy Pembroke-ot látsz, ha ellenőrződ néhány változat-specifikus jellemzőit.
A Pembroke fülét háromszög alakúnak látod, amelynek végei hegyesebbnek tűnnek. Ez a szempont kiemeli az élesebb orrát, és kihangsúlyozza a különösen imádnivaló pofiját.
Corgi kolyok video
A Pembroke farka általában nagyon rövid (1-2 csigolya), de hosszú farka is lehet, ebben az esetben a farok vége a földig lóg. Általában a hosszú farkukat a hátukon visszatűrődve hordjak, mikor izgatottak; vagy leeresztve, ha valami felkeltette a figyelmüket. Ha látsz egy Corgit, amelynek nincs farka, akkor egy Pembroke áll előtted.
Bár a szőr színe kevésbé jelentős, mint a fül és a farok alakja, a Pembroke bundájában mindig van piros szín. A Pembroke-nak csak két színváltozata van: vörös és háromszínű (trikolor). Vannak Pembroke-ok, amely túlnyomórészt fekete-fehérnek tűnnek, de ha jobban megnézed, mindig megtalálod a vörös színt, különösen az arcon. A Pembroke arcán kevesebb fehér van, mint a Cardigan-én.
A Pembroke általában valamivel rövidebb, de ez nem fog túl sokat segíteni, csak ha mindkét változat előtted áll. Általában a többi fizikai jellemzőre kell támaszkodnod, hogy meg tudjad különböztetni az egyik variánst a másiktól.
 
A Pembroke barátságosabb és társaságkedvelőbb - az Egyesült Királyság királynőjének kedvenc kutyafajtája - és könnyen alkalmazkodik a különböző körülményekhez. Amikor kihívással szembesül, a Pembroke valószínűleg alkalmazkodni fog a helyzethez, vagy ahogy általában teszi, megkerüli a szabályokat. Emellett magasabb energiaszintje van a Cardigan-nál, ezért aktív személynek jobb választás, hosszú sétákra, túrákra vagy kalandozásokra.
Csábító jellemük miatt a két fajta közül a Pembroke a népszerűbb.
Akiknek folyamatosan, kimeríthetetlen társra van szükségük, akik mindig készen állnak a hancúrozásra, a Pembroke a tökéletes választás.

Ez egy Cardigan
Azt mondhatjuk, hogy a két változat közül a Cardigan a komolyabb. Ők általában nyugodtabbak és szeretik a stabilitást, nem szeretik a változásokat. Talán nem annyira népszerűek, mint rokonaik, de annál szerethetőbbek.
A Cardigan füleinek a vége kerek, olyan, mintha két nagy radarantennája lenne a fején. Az füleik hosszabbak, ami különösen akkor látszik, amikor a kutya megforgatja őket, hogy környezetének hangjait meghallja.
Ha egy Corgi-t látsz, amelynek normál hosszúságú, vagy még hosszabb farka van, akkor nagyon valószínű, hogy az egy Cardigan. A hosszú, mozgó farok a Cardigan jellemzője.
Amikor a fülekre és a farokra fókuszálsz, akkor a szőrzetet is értékelni tudod. A Cardigan a két fajta közül a legszínesebb, sok fehérrel az arcán és a testén. Gyakorlatilag bármilyen színű lehet, lehet fekete-fehér, vörös, tigris, kék-merle (blue-merle), a trikolór színváltozat azonban nem megengedett a Cardigannál. Ha egy Corgi tigriscsíkos vagy kék, akkor biztos, hogy Cardigan. Ha fekete-fehér színű, akkor nagyon valószínű, hogy Cardigan, de a biztonság kedvéért ellenőrizni kell, hogy ne legyen vörös jel az arcában, fején és a lábain. Az a színváltozat, ami mind a Cardiganban, mind a Pembroke-ban megtalálható, a vörös. Ha szeretnéd tudni, melyik változatról van szó, akkor ellenőrizni kell a füleket és a farkat, de még így is nehéz megmondani.
A Cardigan magasabb, mint a Pembroke, valamint sokkal masszívabb is.
Cardigan tenyeszto
A Cardigan a két változat közül a legnyugodtabb, és így is szeretne maradni. Nehezebben alkalmazkodik, de szereti a rutint, amíg az nem tartalmaz idegeneket. Nagyon gyanakvók és távolságtartók az idegenekkel szemben, hajlamos agresszív lenni más háziállatokkal, főként a kanok más kanokkal szemben. Jobban kedvelik a nyugalmat, a napi sétákat, ezért tökéletes lakásban tartott kutyák. Kevésbé valószínű, hogy túl sok energiájuk lesz, rombolni fogják a bútorokat, ha nem viszed őket sétálni.

Bár a Corgi fajták személyiségének általánosítása valóban igaz lehet, mégis minden Corgi különböző. A Cardigan ugyanolyan kalandvágyó és barátságos lehet, mint egy Pembroke, vagy egy nagyon kiegyensúlyozott Pembroke, aki szereti a csendes estéket otthon. A személyiségük nagyrészt a genetikai vonalukkal és az oktatásukkal áll kapcsolatban. Biztosan nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert az alapvető személyiségjegyeik nagyon univerzálisak, ami a Corgit nagyon kedvelt fajtává teszi. Sok ember nem tudja, hogy két különböző fajta létezik: a Welsh Corgi Pembroke és a Welsh Corgi Cardigan.

Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins