Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
A Corgi: Nap mint Nap
Előszó

Előszó az előszóhoz
Az első kapcsolatom a Welsh Corgival 2008-ban történt. Sokat olvastam a fajtáról, több ezer fotót és videót láttam, amíg döntésre jutottam (nem volt nehéz). Abban az időben Romániában a Welsh Corgi szinte ismeretlen fajta volt.
BillyAz első kutyám egy gyönyörű fekete-fehér kan Corgi Cardigan volt, Marrow Born To Prince Von Schassburg, egyszerűen "Billynek" neveztem. Kis idő után hoztam egy társat Billynek, egy tigriscsíkos szép szukát, Fest Jakubinkát, az akkori Európa-bajnok alom-testvérét, egyszerűbben "Barbie" -nak neveztem el. Ők voltak az első két Welsh Corgi Cardigan Romániában.
Billy-t sajnos túl korán, túl fiatalon vesztettem el, 2013. november 1-jén, Mindenszentek napján.Barbie
Barbie 12 évesen, 2019-ben, karácsony éjjel lépett át a szivárványhídon, nem szenvedett, ment, ahogy élt, békében, álmában, váratlanul. Este még elbúcsúztunk, reggel már nem volt...
A lányom felnőtt, elköltözött otthonról, és tovább viszi, tenyészti a Welsh Corgi Cardigan vonalat.
A munkám és különféle egyéb személyes okok miatt 2015-ig nem volt időm foglalkozni a fajtával. Aztán úgy döntöttem, hogy ideje tovább lépnem, és hazahoztam az első Welsh Corgi Pembroke kis szukát, Szerbiából, Jolie-nak neveztem el. Ő lett a kennel alapító.
Elado Corgi
Időközben megnőtt a családunk létszáma, jelenleg 7 Pembroke van a házban/udvaron. Csodálatosak, pompásak, rendkívüliek!
 
Azóta, a kennelünkből származó kiskutyák a világ szinte minden sarkába eljutottak, több tucat családba vitték a jókedvet, fényt és boldogságot.
Úgy döntöttem, hogy írnom kellene egy útmutatót azoknak, akik még csak most kezdenek megismerkedni ezzel a kiváltságos fajtával. 31 évi tenyésztőként szerzett tapasztalataim alapján (ebből 13 év kimondottan csak a Welsh Corgi) talán segíthetek, sőt bővíthetem a fajta rajongói körét.
A legnagyobb gondot a könyv címe okozta! Először "Corgi Guide" címet adtam, majd "Minden a Corgival kapcsolatban" (lehetetlen mindent tudni a Corgi fajtáról, még 50-60 év tapasztalat után sem lehet teljes egészében ismerni), ezután: "Egy Corgi tulajdonos kiváltsága". Ez sem helyes, mert senki sem birtokolhat egy Corgi-t, igy nem lehet tulajdonos sem! Egy Corgi csak családtag lehet! Végül úgy döntöttem: „Egy Corgival való együttélés kiváltsága”. Mivel IGEN, a Corgival való együttélés inkább kiváltság, valami leírhatatlan, kimondhatatlan, és akik már Corgival élnek, tudják, miről beszélek.
Nyitott vagyok, sőt szívesen fogadom, talán valaki az olvasóim közül tudna egy jobb címet kitalálni.

Előszó (Ez már tényleg az)

A Corgi a kis testű kutyák egyik legnépszerűbb fajtája, bár technikailag közepes méretű kutyának számít. A svéd Vallhund rokona, a Corgi fizikailag, szellemileg nagyon kiegyensúlyozott fajta, és nem elhanyagolható tény, egészségi szempontból stabil. A Corgi gazdag munkakutya múlttal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy sokkal több energiája van, mint amit egy látszólag kis testű kutyától valaki elvárhat, valamint olyan intelligenciával rendelkezik, amelyet nem szabad lebecsülni, különösen, ha az ennivaló is közrejátszik.
 
A Welsh Corgi egy munkakutya, amelyet háziállatok őrzésére, terelésére használtak Walesben. Corgi kepekA Cardigan variáns Cardiganshire megyéből, a Pembroke pedig Pembrokshire megyéből származik. Feladatuk volt a haszonállatok őrzése, kezelése, vagy akár a kártevők pusztítása. Még akkor is, ha látszólag nem olyan energikusak, mint felmenő rokonaik, egyáltalán nem ülő kutyák.
 
A Welsh Corgi az egyik legrégebbik kutya fajta, a legenda szerint egykor a vikingek vadászkutyája volt, a madarak tojásait gyűjtötte a sziklákról, ahol ezek fészkei voltak.
A Corgi nagyon engedelmes lehet, és pontosan azt teheti, amit kérnek tőle, de csak akkor, ha ez megfelel a terveinek. Feltétel nélkül szereti az embereket, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy a dolgokat úgy kezeljék, ahogy jónak látják. Könnyen meggyőzhetnek arról, hogy te vagy az "alfa", de ez nem jelenti azt, hogy elfogadják a szabályaidat. Amikor egyedül marad, a Corgi mindent úgy tesz, ahogy gondolja – ami biztosan nem fog neked megfelelni –, ezután megpróbálja elrejteni a bizonyítékokat. A Corgi csodálatos és jó kutya lehet, de nagyon rossz kutya is, amelyet folyamatosan figyelemmel kell kísérni, ha nem akarsz problémákat magad körül. Ez csak rajtad, és a kutya kiképzésén múlik.
A Corgi két változata közül a Pembroke a legnépszerűbb. A Pembroke a mindenkivel szemben hihetetlenül barátságos és szeretetteljes viselkedéséről ismert, még más állatokkal is. A Cardiganok visszafogottabbak és csendesebbek, agresszívebbek más állatokkal, akár emberekkel, idegenekkel szemben. Egy fontos dolgot szem előtt kell tartani, mindegyik Corgi saját egyedi személyiséggel rendelkezik. Találkozhatsz egy agresszívabb és idegenektől távolságot tartó Pembroke-al vagy egy Cardigan-nal, aki mindenkivel nagyon barátságos, mint egy Pembroke. Végül is, mindegyik Corgi meghatározatlan személyiséggel rendelkezik függetlenül attól, hogy melyik változathoz tartozik.
Welsh Corgi PembrokeA Corgik fantasztikus kutyák, könnyen felismerhetőek, hosszú a hátuk, rövid a lábuk és barátságos a megjelenésük, felálló fülük mérete a fejük méretével megegyező. Imádnivaló arcuk a rókáéhoz hasonlóak. A Cardigánnak hosszú farka van, a Pembroke lehet farok nélküli (momo, barack, bobtail) vagy hosszú farkú.
Gazdag múltjával és barátságos modorával a Corgi csodálatos fajta, és ajánlott úgy felnőttek, mint gyermekek mellé, első kutyásoknak is.

A Corgi kis testű kutya, nagyon ragaszkodó és intelligens, olyan erős személyiséggel rendelkezik, amely általában a nagyobb testű fajták tulajdonsága. Nagyon jó őrzőkutya, valamint kiváló társ. Összetéveszthetetlen testalkattal, könnyen kitalálható, miért annyira népszerű fajta, és egyre gyakrabban látható különféle helyeken, sőt a médiában is. Talán a legismertebb Corgik az Egyesült Királyság királynőjének a kutyái, akik mindig elkísérik a gazdájukat, ez egy másik ok, amiért ezt a fajtát olyan jól ismerik és értékelik.
Ezt a fajtát az évszázadok során Walesben csordakutyának tenyésztették, innen származik az intelligenciájuk és ellenálló képességük. Viszonylag könnyen eltarthatók - hihetetlenül hűségesek és imádnak együtt lenni a családjukkal.
A Corgi két típusában – Pembroke és Cardigan – több a közös, mint a különbség, de a különbségek csak a két típust egymás mellé helyezve és vizsgálva láthatók. Személyiségük azonban egy kicsit megkülönböztethetőbb, ezért tudnia kell, hogy milyen típusú Corgi felel meg az Ön életstílusának.
Függetlenül attól, hogy milyen típusú Corgi-t választasz, lesz egy fantasztikus kis barátod, aki mindig szívesen kipróbál új dolgokat és szebbé teszi az életed. Sokkal szebbé!
Welsh Corgi
A Corgi kis testű, kompakt kutya, rendkívüli intelligenciájával sok mindent megtehet, amit Ön nem szeretne. Még egy nagyon jól képzett Corgi is időnként mindenfélét kitalál. Megtanulod, hogy ne tarts ételt a környékükön. Fontos figyelemmel kísérni a kalória szintjüket is. Ezt valamivel könnyebb megtenni, mint gondolnád, mert az energiaszintjük nagyon magas. Míg néhány sétával csökkentheted az energiaszintjüket, a hosszabb túrák viszont nagyon hasznosak, mert folyamatosan formában tartják őket.
 
Egy Corgi nagyon szórakoztató és mulatságos tud lenni, amennyiben te vagy az "alfa" személyiség. Amíg következetes vagy a kiképzésében és a gondozásában, a Corgi valószínűleg elismeri az "alfa" – a nyáj vezetője – családfő szerepét. Ez nem azt jelenti, hogy a Corgi nem próbál majd becsapni, és nem úgy cselekszik, ahogyan az esze diktálja, de pontosan ez a viselkedés teszi őket annyira imádnivalóvá és könnyen megszerethetővé.
A következő fejezetekben bemutatom neked ezt a csodálatos fajtát, a fajta jellemzőitől kezdve az öreg Corgi kutya tartásáig.

Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins