Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
Корги Ден за Ден 1.
 Предговор

Корги е една от най-известните малки породи кучета, въпреки че технически се счита за средно голямо куче. В сравнение с Vallhund, Corgi е много по-физически и психически издръжлива порода и, което не е за пренебрегване, по-стабилна по отношение на здравето. Коргито има богата история като работно куче. Това означава, че той има много повече енергия, отколкото можете да очаквате от едно на пръв поглед малко куче, както и интелигентност, която не бива да се подценява, особено когато става въпрос за храна.
Както подсказва името му, уелското корги е куче, което е използвано като добро универсално куче за селскостопански животни в Уелс. Вариантът Cardigan идва от графство Cardiganshire, а Pembroke идва от графство Pembrokeshire. Те имаха задачата да пазят селскостопански животни, да се справят с тях или дори да залавят вредители. Дори и да не изглеждат толкова енергични като по-големите си роднини, те в никакъв случай не са заседнали кучета.
Но породата уелско корги е една от най-старите породи, легендата разказва, че в старите времена това е било ловното куче на викингите, събиращо яйцата на диви птици от скалите, където са имали гнездата си.
Коргитата могат да бъдат много послушни и да правят точно каквото им се каже, само ако отговаря на плановете им. Те обичат хората безусловно, но това не им пречи да правят нещата както искат. Лесно могат да бъдат убедени, че сте „алфа“, но това не означава, че ще приемат вашите правила. Когато останат сами, Корги ще направи всичко както си мисли, с което Вие със сигурност няма да се съгласите, след което ще се опита да скрие доказателствата. Корги може да бъде прекрасно и добро куче, но и много лошо куче, което ще трябва да държите под наблюдение през цялото време, ако не искате да имате проблеми. Това зависи само от вас и от начина, по който го възпитавате.
От двете разновидности на Corgi, Pembroke е най-популярният. Pembroke е известен с невероятно приятелското си и нежно поведение с всички, дори с други животни. Жилетките са по-сдържани и по-тихи, по-агресивни с други животни, дори с хора, непознати в къщата. Въпреки това, едно важно нещо, което трябва да запомните е, че всяко корги има своя уникална индивидуалност. Можете да срещнете по-агресивен и дистанциран пембрук към непознати или жилетка, която е много приятелска с всички, като пембрук. В крайна сметка всяко корги има личност, която не се определя от сорта, към който принадлежи.

Коргитата са фантастични кучета, лесни за разпознаване, имат дълъг гръб, къси крака и приятелски поглед, изправени уши, големи са колкото лицето. Техните очарователни лица фигурират с лисица. Жилетката има дълга опашка, Pembroke може да има къса опашка (bobtail, momo, peach) или дълга опашка.
С богата история и приятелски маниери, Corgi е прекрасна порода за всеки човек, възрастен или дете.
Коргитата са малки кучета, много привързани и интелигентни, те имат характер, който обикновено се свързва с по-големите породи. Това е много добро куче пазач, както и отличен компаньон. С безпогрешно телосложение е лесно да се досетите защо това е порода, която е толкова ценена и срещана все по-често на различни места и дори в медиите. Може би най-известните коргита са тези на кралицата на Обединеното кралство, които придружават кралицата навсякъде по света; още една причина тази порода да е толкова добре известна и ценена.
Тази порода е развъждана през вековете в Уелс, за да бъде пастирско куче, откъдето идва тяхната интелигентност и издръжливост. Това е и причината да се поддържат сравнително лесно – те са невероятно лоялни и обичат да бъдат със семейството си.

 
Двата вида Corgi - Pembroke и Cardigan - имат повече общи характеристики, отколкото разлики, но разликите могат да се видят, като разгледате двата вида. Техните личности обаче са малко по-различни, така че ще трябва да знаете кой тип корги отговаря на вашия начин на живот.
Независимо от вида Corgi, който изберете, вие ще имате фантастичен малък приятел, който винаги е готов да опита нови неща и да направи живота ви по-красив. Много по-красиво!
Коргитата са малки, компактни кучета, със своята необичайна интелигентност те могат да направят много неща, неща, които всъщност не бихте искали да правят. Дори едно много добре обучено корги ще избухне от време на време. Ще се научите да не държите храна в техния район. Също така е важно да се следи тяхното калорично ниво. Това е малко по-лесно, отколкото си мислите, защото тяхното енергийно ниво е много високо. Въпреки че можете да намалите енергийното им ниво с няколко разходки, по-дългите преходи са много полезни, защото ще ги поддържат във форма през цялото време.
Коргито може да бъде много забавно и смешно, стига да сте "алфа" личността. Докато сте последователни в обучението и поддръжката, едно корги вероятно ще разпознае ролята на "алфа" - главата на стадото -, главата на семейството. Това не означава, че коргито няма да се опита да ви очарова и да прави каквото иска, но точно това поведение ги прави толкова очарователни и лесни за обичане.
В следващите глави ще ви запозная с тази прекрасна порода, като започнем от характеристиките на породата и стигнем до поддръжката на възрастно куче корги.

Моля, извинете моя понякога грешен превод
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins