Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
Едно здраво корги 1.
I. Очи и зрение

 
 
Въведение
Коргитата, по-конкретно Уелска корги Пемброук и Уелска корги Кардиган, са чудесни и популярни породи кучета, известни с късите си крака, дългите тела и изразителните си личности. Въпреки че тези породи се обожават заради очарователния си външен вид и приятелски натури, е от съществено значение потенциалните собственици да бъдат запознати с конкретните здравословни предпазни мерки. Целта на тези статии е да предоставят общ преглед на здравето на породата корги, включително често срещани здравословни проблеми, предпазни мерки и общи насоки за грижа.
В тези статии ще разгледаме различни аспекти, свързани със здравето и благополучието на уелските коргита, обичани породи кучета, известни със своята характерна визия и игриви личности.
Като собственик или ентусиаст на коргита, важно е да разберете здравословните предпазни мерки, специфични за тази порода. Здрав корги е щастлив и активен приятел, който осигурява години на радост и приятелство. Като дадем приоритет на здравето на коргитата, можем да гарантираме техното благополучие и да подобрим качеството на техния живот.
Въпреки че коргитата обикновено са здрави и издръжливи, все още са податливи на определени генетични здравословни състояния. Като разберем тези рискове и приложим подходящи предпазни мерки и общи насоки за грижа, собствениците могат да подобрят здравето и качеството на живота на техните обичани коргита. Редовни ветеринарни прегледи, отговорни практики при размножаване, балансирана храна, редовно движение и правилна грижа за козината са всички съществени елементи, които гарантират благополучието на тази чудесна порода.

 
 
1. Здраве на очите на корги

 
 
Очите са важни органи, които играят решителна роля за общото благополучие на коргито. Разбирането на анатомичната структура на очите на корги може да предостави ценна информация за техните зрителни способности и да помогне на собствениците да се грижат по-добре за кученцата си. В това глава ще проучим различните компоненти на очите на кучето, включително роговицата, ириса, хрущяла и сетчатката, и ще обсъдим как тези структури спомагат за зрителните способности на корги.

Анатомична структура на очите на корги
Окото на кучето е сложен орган, в който няколко специализирани структури работят заедно, за да осигурят зрение. Нека погледнем по-отблизо всеки от тези компоненти:
Роговица
Роговицата е външният, прозрачен, куполообразен слой на окото. Тя действа като защитна преграда, която предпазва чувствителните вътрешни структури от повреди и чужди предмети. Роговицата играе важна роля и в фокусирането на светлината върху сетчатката, което е от съществено значение за ясното зрение. Тя също помага за филтрирането на вредни ултравиолетови (УВ) лъчи от слънцето и предоставя някаква естествена защита от УВ лъчите.
Ириса
Ирисът е цветната част на окото, която се вижда през роговицата. Той съдържа мускули, които контролират размера на зеницата, централното черно отворение в средата на ириса. Чрез регулиране на размера на зеницата, ирисът регулира количество светлина, което влиза в окото. При ярка светлина ирисът се стеснява, намалявайки размера на зеницата, за да ограничи количество светлина, което влиза. Обратно, при слаба светлина ирисът се разширява, позволявайки по-голямо количество светлина да влезе в окото.
Хрущял
Разположен зад ириса, хрущялът е прозрачна и гъвкава структура, която помага за фокусиране на светлината върху сетчатката. Хрущялът променя формата си, за да позволи на окото да се фокусира на предмети на различни разстояния. Хрущялът променя кривината си, в процес, наречен акомодация, за да осигури ясно зрение както на близо, така и на разстояние. При застаряването си, коргите могат да развият състояние, наречено катаракта, при което хрущялът става мъгляв, което води до нарушено зрение.
Сетчатка
Сетчатката е тънък слой тъкан, който покрива задната част на окото. Тя съдържа специализирани клетки, наречени фоторецептори, които са отговорни за преобразуването на светлината в електрически сигнали, които се предават на мозъка чрез оптичния нерв. Има два типа фоторецептори: пръчици и кони. Пръчиците са по-чувствителни към слаба светлина и играят важна роля за виждането на слаба светлина и откриването на движение. Коните, от друга страна, функционират най-добре при ярка светлина и са отговорни за възприемането на цветове и детайлно виждане. Кучетата имат по-малко кони от хората, което означава, че техните цветови способности са ограничени спрямо нашите.

Зрителни възможности на корги
Разбирането на структурата на очите на кучето предоставя ценна информация за зрителните възможности на корги. Ето няколко важни аспекта, които трябва да се имат предвидпри това:
Нощно зрение: Коргите разполагат с изключителна способност да виждат при слаба светлина, благодарение на по-голямото количество пръчици в тяхната сетчатка. Това ги прави подходящи за дейности като агилити или движение в слабо осветени среди.
Откриване на движение: Повишената чувствителност на пръчиците в сетчатката на корги им позволява да откриват движение по-ефективно от хората. Тази приспособима функция им помага да проследяват движещи се обекти, което ги прави отлични партньори за игри като хвърляне и връщане на предмети.
Ограничено цветово възприятие: Въпреки че кучетата имат способността да възприемат цветове, технето цветово виждане е по-малко наситено в сравнение с хората. Те предимно виждат света в сини и жълти нюанси, а разграничаването между червено и зелено може да бъде трудно за тях.
Периферно зрение: Кучетата имат по-широк ъгъл на зрение - 270 градуса, в сравнение с хората - 180 градуса, което им позволява да откриват движение и обекти от ъглите на очите си. Този по-широк зрителен обхват е предимство за коргите, тъй като им помага да бъдат осведомени за околната среда и потенциални заплахи.

Подробно разбиране на структурата на очите на корги предоставя ценна информация за техните зрителни възможности. Роговицата, ирисът, хрущялът и сетчатката работят хармонично, за да позволят на коргите да се движат в околната среда, да откриват движение и да виждат при слаба светлина. Въпреки че кучетата могат да имат някои ограничения в цветовото възприятие спрямо хората, техните отлични способности за нощно виждане и широкият им зрителен обхват ги правят подходящи за различни дейности.

2. Изучаване на зрението на корги: Сравнителен анализ на визуалното възприятие при корги и хора

Разбирането на визуалните възможности на корги е от съществено значение за развъдници, собственици, както и за ветеринари и изследователи. Кучетата са се развили да възприемат света по-различно от хората. Ще проучим сравнение между зрението на корги и хора, ще обсъдим разликите в зрителната острота и цветовото възприятие и ще проучим концепцията за коргите като двухромати и нейните последици върху тяхното зрение.

Зрение на корги срещу зрение на хора:
Хората и кучетата имат различни визуални системи, обусловени от съответните им еволюционни пътеки. Докато хората са предимно дневни същества с висока разделителна способност на зрението, кучетата са се развили като сутрешни хищници, с акцент върху откриването на движение и проследяването на миризми.
Зрителна острота:
Зрителната острота се отнася до способността да се различават дребни детайли. Хората имат отлична зрителна острота в сравнение с кучетата. Човек има зрителна острота от 6/6, докато коргите обикновено имат зрителна острота от 6/23. Това означава, че това, което човек може да види на 23 метра, корги би трябвало да са на разстояние от 6 метра, за да видят същото ниво на детайлност.
Цветово възприятие:
Хората разполагат с трихроматично зрение, благодарение на трите типа цветни рецептори (кони) в сетчатката, което ни позволява да възприемамеширока гама от цветове. С друга страна, коргите са двухромати, което означава, че те разполагат само с два типа кони, което ограничава технето цветово възприятие. Кучетата предимно виждат света в сини и жълти нюанси, като имат намалена способност да разграничават червено и зелено.

Последици от двухроматичното зрение:
Откриване на движение: Кучетата се отличават в откриването на движение благодарение на по-голямото количество пръчици, специализирани за зрение при слаба светлина. Тази способност ги прави изключителни хищници и обяснява защо коргите често забелязват дори най-субтилните движения, които са незабележими за хората.
Затруднения в различаването на червено и зелено: Двухроматичното зрение на коргите влияе на техните способности да различават червено и зелено. Това ограничение има последици за дейности като проследяване на червени обекти или реагиране на определени знакове, свързани с цветовете. Вместо това кучетата се доверяват повече на яркостта и контраста, за да различават между обекти.
Подобрено нощно зрение: Коргите разполагат с по-големи зеници и по-голям брой пръчици, което повишава тяхната чувствителност към слаба светлина. Тази приспособимост им позволява да се движат по-ефективно в условия на слаба осветеност в сравнение с хората, което ги прави отлични спътници за нощни дейности.

Други фактори, влияещи на зрението на корги:
Зрително поле: Кучетата имат по-широко зрително поле в сравнение с хората, с оценка до 270 градуса. Въпреки това, бинокулярното зрение (прекриване на зрителните полета) е по-узко при коргите, което влияе на перцепцията на дълбочина.
Визуална устойчивост: Коргите имат по-висока скорост на фликер, което означава, че те могат да откриват по-бързо движение и възприемат движение с по-висока честота от хората.
Чувствителност към ултравиолетова светлина: Коргите могат да виждат ултравиолетова светлина (УВ), за разлика от хората. Тази способност им позволява да възприемат нюанси и сигнали, които ни са невидими, като маркировки от миризми или модели върху цветя.

©J.Z - 2023
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins