Welsh Corgi Pembroke
Du-te la conținut
Отвъд моста на дъгата 2.
Сравняване на възрастта на кучето Corgi и човека

Старата поговорка, че една кучешка година се равнява на седем човешки години, е позната, но е градска легенда. Въпреки това, подобно на много обобщения, това правило не отразява цялата сложност на връзката между кучешката и човешката възраст. За да се разбере наистина сравнителната възраст на кучетата и хората, е необходимо да се навлезе по-дълбоко в нюансите на това как остаряват двата вида, факторите, влияещи върху продължителността на живота им, и различията между различните породи кучета.
Стареенето е естествен процес, през който преминават всички живи организми. Той се характеризира с постепенно намаляване на физиологичните функции, което води до намаляване на плодовитостта и увеличаване на смъртността. Макар че всички видове остаряват, скоростта и начинът, по който го правят, могат да се различават значително. Това е особено очевидно при сравняване на процеса на стареене на кучетата и хората.
Първата година от живота на кучето е вихрушка от растеж и развитие. Кученцата претърпяват бързи промени, като за няколко месеца се превръщат от безпомощни новородени в енергични юноши. До навършването на първия си рожден ден повечето кучета са достигнали пълния си размер и са развили характеристиките на възрастни. Този бърз растеж е подобен на този, при който човешкото дете се превръща в тийнейджър до първия си рожден ден. Следователно приравняването на първата година на кучето към 15 човешки години дава по-точна представа, отколкото традиционното правило за 7 години.
Не всички кучета остаряват с еднаква скорост. Няколко фактора оказват влияние върху скоростта на стареене на кучето, като размерът и породата са най-съществените определящи фактори.
Размер и продължителност на живота: Съществува очарователна обратна зависимост между размера на кучето и продължителността на живота му. Малките породи кучета, като чихуахуа или дакел, са склонни да живеят по-дълго от по-големите си събратя, като немско куче или санбернар. Не е необичайно малките породи да живеят до 16 и повече години, докато големите породи могат да достигнат само 10 години. Тази разлика означава, че докато едно малко куче може да е все още в разцвета на силите си на 7-годишна възраст, една по-голяма порода може вече да се счита за възрастна.
Специфични за породата фактори: Освен размера, специфични генетични фактори, присъщи на отделните породи, могат да повлияят на стареенето. Например някои породи са по-предразположени към определени здравословни проблеми, които могат да се отразят на цялостната продължителност на живота и качеството на живот.

За да се даде по-ясна представа за това как годините на кучето се превръщат в човешки години, много ветеринарни лекари и експерти по домашни любимци използват таблици за възрастта. Тези таблици често категоризират кучетата в зависимост от техния размер и предоставят разбивка по години на еквивалентната им човешка възраст.
В тези диаграми възрастта, подчертана с удебелен шрифт, обикновено означава кога кучето навлиза в старческа възраст. Този период се характеризира със забавяне на активността и евентуално с появата на здравословни проблеми, свързани с възрастта. От друга страна, възрастите, отбелязани в курсив, показват гериатричната фаза. Тази фаза се характеризира със значителни здравословни и двигателни проблеми и кучетата от тази категория изискват специални грижи и внимание.
Старата поговорка, че една кучешка година се равнява на седем Сравнението на възрастта на кучетата и хората е по-сложно, отколкото предполага простото правило за 7 години. Като разбираме нюансите на стареенето на кучетата, можем по-добре да задоволяваме нуждите им на различните етапи от живота и да им осигурим здравословен и пълноценен живот. Независимо дали са енергични кученца или мъдри възрастни хора, всяко куче заслужава любов, грижи и разбиране, съобразени с неговия уникален етап от живота.

©J.Z - 2023
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com

Black Sea Imperial
Welsh Corgi Pembroke Kennel

copyright ©2024 corgiromania.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Telefon/Phone
+40 747305070
e-mail: blaximperial@gmail.com
Înapoi la cuprins